Isabel De Clerq – Social Technologies in Business

Isabel De Clerq & Nena Maesen

Isabel de Clerq

Tijdens de zomervakantie heb ik een heel leuke mevrouw leren kennen via Twitter. Samen met mijn papa ben ik naar Antwerpen geweest om haar in het echt te ontmoeten. Ik ga je eerst kort vertellen hoe we elkaar hebben leren kennen en waarom ik haar als eerste interview op mijn nieuwe website.

#Socialtech

Omdat mijn papa niet naar haar boekvoorstelling kon gaan, had hij aan mij gevraagd hoe we Isabel geluk konden wensen met haar nieuwe boek. We hebben toen samen een kort filmpje opgenomen en op Twitter geplaatst.

Niet veel later Twitterde Isabel terug dat ze dit filmpje zou gebruiken tijdens haar boekvoorstelling. Mega cool vond ik dat!

Facebook live

En helemaal cool was dat de boekvoorstelling ook live uitgezonden werd of Facebook. Zo kon ik Isabel eens in het echt zien en de voorstelling volgen. Ja, niet helemaal in het echt natuurlijk maar op de laptop.

Boekvoorstelling Isabel De Clerq

Omdat Isabel het filmpje zo leuk vond hebben we eens afgesproken in Antwerpen. Zo konden we elkaar in het echt ontmoeten! Mijn papa vertelde dat een stukje van haar boek hier ook over gaat. Mensen over heel de wereld leren elkaar kennen dankzij sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Ik heb het boek zelf nog niet kunnen lezen omdat het in het Engels geschreven is, maar volgend jaar ga ik Engels leren op school! Papa heeft er wel al veel over verteld tegen mij.

Na een leuke rit met de trein maakten we nog wat foto’s in het mooie station van Antwerpen. Daarna was het eindelijk tijd om naar Isabel te gaan, we hadden afgesproken in een mooie ‘conceptstore’.

Stipt op het afgesproken uur stapte Isabel binnen. Ze kwam naar ons toe en grapte: ‘Jullie bestaan dus ook in het echt!’ Ze kwam bij ons zitten en we begonnen meteen te praten over het filmpje, onze vakanties, haar boek, mijn foto’s op Instagram, enz.

Na een leuke babbel met een lekkere zelfgemaakte Ice tea had ik nog enkele vragen voor Isabel. Ik vertelde haar over mijn nieuwe site en vroeg of ik mijn eerste interview met haar mocht doen. Dat was heel spannend! Voor mijn interview had ik de volgende 7 vragen:

Ik vind het super leuk dat je de boekvoorstelling geopend hebt met mijn filmpje. Hoe komt het dat je mijn filmpje daarvoor gekozen hebt?

Isabel: Ik herinner me heel goed de eerste keer dat ik je filmpje zag. Het raakte me meteen. Ik zag en ik zie in het filmpje de puurheid van een meisje van 11. Een meisje dat helemaal echt is en enthousiast is over wat ze kan doen met technologie. Authenticiteit en passie – dat is toch waar social over gaat!

Ik wou met het filmpje ook tonen dat je via technologie een band kan opbouwen met mensen, dat je van hen kan leren. Ik heb daar ook even naar verwezen tijdens de boekvoorstelling.

En ja, ik ben nog altijd heel blij met mijn keuze om met jouw filmpje mijn boekvoorstelling te openen.

Hoeveel mensen heb je al leren kennen door jouw boek?

Isabel: Eigenlijk heb ik tot nu toe nog maar een beperkt aantal nieuwe mensen leren kennen. Jouw papa kende ik bijvoorbeeld nog niet voor ik mijn boek had geschreven. Zo is er ook Hasan, een man in Istanbul, die graag mijn boek wil helpen promoten in Turkije. Voor de rest merk ik dat er heel veel mensen zijn, die ik uit het verleden ken via social media, die terug contact opnemen.

Omdat deze mensen het boek gelezen hebben en er teksten over schrijven merk ik dat de relatie intenser wordt. Dus er zijn tot nu toe nog niet zo heel veel nieuwe mensen bijgekomen, maar het versterkt wel de relatie die ik al had met andere mensen.

Hoeveel boeken heb je al geschreven?

Isabel: Eigenlijk is dit niet het eerste boek dat ik heb geschreven. Ik heb vroeger ook nog een ander boek geschreven, maar dat noemde heel saai ‘Juridisch Frans’. Ik werkte vroeger aan het talencentrum van de Universiteit van Gent en daar kreeg ik de opdracht om een handboek te schrijven voor studenten over juridisch Frans. Dat is het Frans dat je leest in wetteksten. Ik heb het samen met iemand anders geschreven, maar het grootste gedeelte kwam wel van mij. Dus ‘Social Technologies in Business‘ is eigenlijk mijn tweede boek.

Social Tech

Hoe ben jij op het idee gekomen om een boek te schrijven over Social Technologies?

Isabel: Het is eigenlijk begonnen in 2011 door een collega van mij, een Engelsman die voor Kluwer opleidingen werkt. Hij zei: ‘Isabel, ik ga jou inwijden in de wereld van Twitter. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je opengaan.’. Ik vond dat eerst eigenlijk zelfs een beetje onnozel, want er zijn zoveel mensen die zeggen ‘ik ga jou iets leren waardoor er een nieuwe wereld voor je zal opengaan’.

Ik dacht:  ‘ik heb al mijn collega’s en er is al het internet, hoe zou er nu een nieuwe wereld voor mij kunnen opengaan?’. Dankzij Twitter kwam in contact met heel interessante mensen en begon heel veel nieuwe dingen te leren.

In 2012 werd er in mijn organisatie Yammer geïntroduceerd, dat is een soort van een Facebook. Ik zag dat mensen met elkaar connecteerden en dingen van elkaar begonnen te leren. Dat gaf me heel veel energie en daarom heb ik besloten om zelf een Yammer community “About the future of work’ op te zetten. We zijn gestart met een klein aantal mensen en we zijn zelfs eens samengekomen in een restaurant in Antwerpen.  Nu zijn we al met meer dan 700 en ik bleef enthousiast.

Op een bepaald moment, dat was eigenlijk een kantelmoment, was ik met iemand in dialoog op Facebook. Dat was een professor aan de Universiteit van Antwerpen en hij noemt Omar. Toen we een tijd later eens samen aan tafel zaten zij Omar tegen mij: ‘Het is tijd voor een boek te schrijven’. Ik dacht: ‘Een boek schrijven, ik zou niet weten waarom ik dat zou doen.’

Een week later ging ik eten in een Indisch restaurant in Antwerpen en het was zo’n mooie scene dat ik er een stukje over op Facebook plaatste. Er kwam heel veel reactie op en iemand zei: ‘Dit lijkt wel het begin van een boek. Je moet verder schrijven’.  Weer iemand die spreekt over een boek dacht ik toen.

In de maand augustus ging ik op vakantie naar Portugal en daar vond ik ook aanleidingen om stukjes te schrijven en dat bleef zo eigenlijk altijd maar komen. Mensen zeiden me dat ze het fijn vonden om deze dingen te lezen en ineens, ergens eind oktober, dacht ik er nu wel klaar voor te zijn om dit te doen. Dan heb ik eerst nog heel voorzichtig iets op LinkedIn geschreven, waar ook weer heel veel reacties op kwamen..

Dus eigenlijk is het gekomen door mensen te ontmoeten via Social die mij een duwtje in de rug hebben gegeven en ik ben hen daar heel dankbaar voor.

Heb je al de auteurs van het boek al in het echt ontmoet?

Isabel: Neen, helemaal niet. De Belgische auteurs heb ik natuurlijk wel al in het echt ontmoet. De Amerikaanse auteur Celine Schillinger heb ik ook in het echt ontmoet, maar pas op de boekvoorstelling. Dat was trouwens de eerste keer dat ik haar in het echt zag. De twee Engelsmannen heb ik ook nog nooit in het echt ontmoet en Ragnar Heil uit Duitsland ook niet.  Rita Zonius en Simon Terry uit Australië heb ik ook nog niet in het echt ontmoet.

Dus eigenlijk zijn er best veel auteurs die ik in het echt nog nooit heb ontmoet. Dit komt natuurlijk ook door de afstand, maar ik heb wel veel met hun gebeld en geskyped. Ik zal dus eens naar Australië moeten hé!

Nena Maesen

Wat is jouw grote droom?

Isabel: Ik heb eigenlijk geen grote droom, maar er zijn misschien toch een aantal dingen. Mijn beide opa’s zijn heel vroeg gestorven, toen ze vooraan in de vijftig waren. Ik word zelf ook al 49 en ik dacht wanneer ik even vroeg zou sterven als hen, ik nog maar 3 jaar te leven zou hebben. Wat moet ik dan nog doen om te zeggen dat mijn leven gelukt zou zijn? Dan gaat het eigenlijk eerder over mijn kinderen.

Dan wil ik dat mijn zoon gelukkig is aan de universiteit en dat hij voelt dat psychologie helemaal zijn ding is.  Voor mijn dochter Lara hoop ik dat ze slaagt voor haar ingangsexamen als ingenieur. Voor mezelf wil ik dat mijn boek zich verspreidt in de wereld en dat mensen er over beginnen babbelen en er mee aan de slag gaan. Als die 3 dingen vervuld zijn is mijn leven gelukt vind ik.

Interview Isabel de Clerq

Wat wilde jij worden toen je even oud als mij was?

Isabel: Toen ik 11 jaar oud was wilde ik eigenlijk lerares worden. Ik kom uit een gezin waarin iedereen in het onderwijs staat. Mijn mama, papa, nonkels, tantes en zelfs mijn grootmoeder. Ik heb Frans en Spaans gestudeerd. Nadat ik afgestuurd was kwam ik voor het eerst in een school. Toen ik ’s avonds thuis kwam begon ik meteen te huilen omdat ik besefte dat het niet was wat ik wou doen.

Toen moest ik natuurlijk op zoek naar iets wat ik wel wou doen. Ik wou in mijn leven graag mensen inspireren om met kennis bezig te zijn. Een school heeft daar natuurlijk mee te maken, maar ik vond de omgeving eigenlijk niet zo leuk.

Eigenlijk is het door dit boek te schrijven dat ik nu pas helemaal gevonden heb wat ik wil doen en ik ben ondertussen toch al bijna 49. Ik heb vaak tegen mensen gezegd dat je goed moet nadenken wat je droom is, maar eigenlijk vind je dat niet zomaar. Het is niet iets dat zoals een paasei ergens verstopt zit. Je vindt dat pas door dingen echt te doen en dan voel je wat jou gelukkig maakt of juist niet gelukkig maakt.

Misschien is dat bij jou foto’s nemen of toch nog iets anders. Je moet vooral blijven zoeken en nadenken of het dat is wat jou gelukkig maakt. Ik vind eigenlijk dat ze kinderen daarover meer moeten laten nadenken, want dat doet men veel te weinig. Toen mijn zoon 14 was heb ik hem een vragenlijst gegeven om te ontdekken wat hem interesseerde. Ik vind dat je kinderen daarover moet laten nadenken. ‘What makes you happy?’

Dankjewel voor het interview Isabel!

Social Technology interview

Wat heb ik geleerd dankzij dit interview?

Op de terugweg naar huis hebben mijn papa en ik nog wat gepraat over onze ontmoeting met Isabel. Het was mijn allereerste interview en ik vond het super leuk om te doen. Mijn papa vroeg me wat ik vandaag geleerd had. Dat vond ik eigenlijk wel een moeilijke vraag, maar dit heeft Isabel mij geleerd:

  • Je moet in je leven doen wat je graag doet en je hart volgen.
  • Dankzij Social Technologies kan je mensen over heel de wereld ontmoeten.
  • Omring je met mensen die dezelfde passie hebben, want deze mensen geven je energie.
  • Dankzij Social Tech kan je eenvoudig mensen met dezelfde interesses en dromen ontmoeten.
  • Je kan mensen gelukkig maken door elkaar te helpen met deze technologieën

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.